dimecres, 28 de maig del 2008

Contra les bombes cluster



Amb motiu de la Conferència de Dublín, Bernat Vicens, president de l’Associació Drets Humans de Mallorca, convida a signar aquest document tan interessant que es transcriu en català al final d'aquest post.

S’adreça a aquella gent que desitja viure -i lluita per aconseguir-ho- en un món en el qual els drets humans més elementals siguin molt més respectats que els suculents beneficis econòmics de mortífers negocis d’armes.

La Conferència de Dublín, i les negociacions que s'hi duen a terme, acaben dijous, dia 29 de maig. Per això mateix, cal signar-lo ara mateix i convidar altra gent que ho faci.

Entre els dies 19 i 30 de maig de 2008, s’està celebrant a Dublín, una Conferència Internacional sobre les bombes cluster, les bombes que en esclatar alliberen més d'un centenar de petites bombes de tipus diferents, l'efecte combinat de les quals en multiplica l'eficàcia destructora.

Hi participen més d’un centenar de governs d’arreu del món.

S’hi està negociant un tractat que, si s’aprova, prohibirà l’ús, els desplegament, la producció, l’emmagatzamatge i la transferència de les bombes cluster. També la destrucció de les reserves actuals.

Nombroses campanyes mundials s’han desplegat arreu del Planeta reclamant l’eliminació d’aquestes bombes mortíferes. Una d’aquestes s’impulsa des d’Avaaz.
La majoria dels governs que hi participen donen suport a la seva eradicació completa. Però alguns polítics, defensors d’interessos econòmics de les fàbriques d’armament, pretenen afeblir el tractat amb excepcions, retards i llacunes jurídiques.

Vet ací el text que es proposa, en català:

“Senyors, Les bombes cluster, que en esclatar alliberen més d'un centenar de petites bombes de tipus diferents, l'efecte combinat de les quals en multiplica l'eficàcia destructora, són inacceptables en un món civilitzat. Els prec que donin suport a un tractat estricte que prohibeixi aquest tipus d’artefactes sense més retards, ni excepcions ni llacunes jurídiques. També els prec que facin tot el possible per atendre adequadament les comunitats que són víctimes més directament afectades per aquestes armes mortíferes. La reunió a Dublín és una oportunitat històrica per salvar vides humanes, amb l’eradicació definitiva d’aquestes bombes tan repugnants. Gràcies per la seva atenció.”