dilluns, 24 de novembre del 2008

Major presència tibetana a Mallorca

La celebració a Mallorca del 60è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans (10-12-1948) porta una sèrie d'iniciatives que es despleguen, sobretot, en aquest mes que va del 10 de novembre al 10 de desembre de 2008, en àmbits diversos.

Particularment significativa resulta la iniciativa proposada per una entitat que fa comptes de sumar-se a la Comissió de Drets Humans de l'Assemblea de Moviments Socials de Mallorca, segons manifesta un dels seus integrants que demana suports per al seu projecte.

Es veu que el grup budista Darma prepara l'obertura d'una seu a Palma, fet que comporta la primera aparició pública d'un corrent filosòfic i religiós ja arrelat a Mallorca, però encara amagat en la privacitat.

Es vol inaugurar el centre de meditació budista i sortir de l'anonimat en què es troba, abans que s'acabi aquest mes de novembre; una mena de seu que, principalment, ha de tenir el suport de la Casal del Tibet de Barcelona.

De fet, sembla que els responsables de la seu catalana consideren aquest projecte com una extensió més de la seva entitat. No debades, el grup Darma de Mallorca té “el suport espiritual del Lama Thubte Wangchen”.

Així ho aclareix el president de la recent constituïda associació cultural sense ànim de lucre. A més, remarca la importància de gaudir del vistiplau de Wangchen: “Ell és el representant del Dalai Lama a l'Estat espanyol i director de la Casal del Tibet”.

En aquest casal es té previst d'explicar contes tibetans, organitzar xerrades on s'expliqui la repressió xinesa a la zona, desenvolupar tallers de meditació, realitzar oracions...

El president vol fer entendre que “no som estàtues immòbils, que sempre estam meditant. Volem esdevenir una contribució a la societat amb un rol social clar”, visitar residències per a gent gran, assistir persones malaltes, i d'altres activitats que es té previst desenvolupar.

També fan comptes d'apadrinar infants tibetans dels camps de refugiats.

Són a punt d'organitzar un gran concert solidari dia 22 de desembre de 2008 a l'església de Sant Felip Neri, de Palma, amb el desig i l'aspiració de visualitzar l'amistat del poble mallorquí amb el tibetà.

El programa corre a càrrec de membres de l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears (quartets.....). També hi ha prevista l'aportació de música tibetana (tambors). I, com a final d'acte, "la música nostra, amb l'actuació dels germans Martorell amb les seves xeremies, guitarres, flabiols i tambors".

S'hi ha de fer present el director de la Casa del Tibet qui, a més, farà una aportació posterior al concert -un sopar amb rebosteria típica tibetana.

L'entrada, de 15 €, ha de servir per ajudar el poble tibetà.

Així ho diu i manifesta, Aina Calafat, membre i representant de l'associació Drets Humans de Mallorca dins la Comissió de Drets Humans de l'Assemblea de Moviments Socials de Mallorca.